25/02/2022
Es veia a venir. Ja tenim guerra a Ucraïna. Quan se n’acaba una en comença una altra, les armes s’han de gastar per fabricar-ne de noves. Que Déu ens agafi confessats!
12/12/2021
Potser que m’inventi paraules però no ho crec, tan sols les recordo i les dic. Consternada de veure com van caient en l’oblit una darrera l’altra, prenc consciència de dir-les i les reivindico, potser així tinguin un alè més de vida, manyac, estimada, xamosa, manyagoi… Les dic una vegada i una altra per recordar-les i les escric perquè algú les recordi un cop ja no hi sigui per seguir dient-les.
20/11/2021
en poesia, s’hi val, oi, inventar paraules? “llumenetes” només l’he trobat a l’Alcover Moll i l’accepció no és la que jo li dono en el poema. Per a mi llumenetes són els mirallets o pampallugues que fa l’aigua del mar alguns dies d’estiu, sobretot de nit. Al Senegal eren de colors intensos i n’hi havia a cabassos. Diuen que és un tipus de plàncton, no sé… però sí sé que és pura meravella.
15/11/2021
Em pregunto que collons els importa als altres amb qui se’n va jeure cadascú! -i no em disculpo pels collons que hi venen molt al cas-. Que facin el que vulguin o el que puguin amb la seva pròpia sexualitat que prou feina tenen. No sé perquè he escrit això ara però ho tenia al pap.
12/11/2021
Ara m’adono que en aquest període de silenci previ a la “resurrecció” no he dit ni piu del procès creatiu de la nova novel·la, suposo que altra feina tenia però per compensar aquí va un tros:
…L’edifici el van refer de cap a peus; molt ben protegit pel cantó de tramuntana amb un mur gruixut com una muralla fet amb pedres d’aquelles de la ciutat antiga que ningú sabia amb precisió si era dels fenicis o dels grecs o dels romans o potser fins i tot de la gent que ja hi vivia abans que vinguessin forasters. Obert a migdia en un pati gran i amb l’entrada principal a la façana de llevant que donava a un carrer que baixava cap a la platja, res, a quatre passes del batibull d’embarcacions, carretes, mules i persones de totes mides, a més dels gavians i les bestioles diverses.
–Cómo voy a daros ningún saco si vos ya os llevasteis vuestra porción hace a penas dos días? Faltaría más! -exclamava el funcionari mirant de cap a peus en Josep Cosidor fill que era ben igual que el pare i amb la barretina, vermella com una brasa, tan ben encasquetada que semblava un entremig de cresta i corona. I mirant a un seu company de mostrador mormolava-: Éste se cree que soy tonto! Menuda jeta!
-Me paresse que estais confundido, yo, es la primera ves que vengo –insistia en Cosidor, alies Marquès- mirad bien a la lista, a ver si hay algún Marqués.
-Por mucho que insistáis, no me vais a dar gato por liebre, en la lista no hay marqueses pero vos viníteis a por vuestra porción de sal con otro nombre diciendo que érais patrón de pesca, de eso me acuerdo, el nombre creo que era… –repassava amb el dit la llista de patrons que havien anat a recollir els sacs de sal que els corresponien- Cosidó! mírale, aquí está, éste sois vos, a mi no me vengais con cuentos!
-Pero este tal Cosidor, os pagó vuestra “vintena”? –va preguntar el suposat Marquès fen-se el desmenjat.
El funcionari va quedar col·lapsat per un instant però de seguida es va refer i va mirar al seu company, no se sap si per demanar ajuda o per comprovar si havia sentit el que acabava de dir aquell jove descarat que no es treia el barret a l’entrar a casa i parlar amb gent d’importància.
-Vintena, dice? De qué habla?
-Está claro, hombre, habla de una venteava parte -li aclarí el company
–Eso, vuestra “ventava” queria dessir -confirmava en Cosidor-Marquès-. El del otro día, ese tal Cosidor, era pescador, no?, pues yo soy pagès, ya véis que no es pas el mismo. El pescador la debería voler para salar los pesses y yo la quiero para salar el serdo!
El funcionari es va remenar, incòmode, darrere la post des d’on atenia l’única persona del públic que hi havia en aquell moment, en Cosidor, o sigui en Marquès -ja ningú posava en dubte que eren la mateixa persona-, i tot seguit va guaitar de cua d’ull el seu company intèrpret que feia temps que vivia a La Cala i semblava entendre força millor que ell el que deien aquella gent:
–Sabed que eso que me proponéis no se ajusta a la ley, podría denunciaros!
-Sí que podriais -confirmava en Marquès, immutable.
–Además una venteava es parte muy pequeña para tanto riesgo -afegia el funcionari, atabalat.
–Hombre… riesgo… lo que se disse riesgo, no tiene gaire.
–Què dice? -preguntava al company, i afegia-: Pues claro que me arriesgo!
–Tal vez os conviene escuchar la propuesta -apuntava l’altre que com és lògic estava al cas i ben conxorxat.
–Si parlamos de dinero, claro, estamos fuera de la ley, però ahora imagine vuestra merced que yo, en Marquès, de oficio pagès, me llevo mis sacos i pago al contado, clinc-clinc, hasta aquí todo legal, després me voy a mi casa i aparto una “ventava”, la ensaco bien ensacada en otro saco i os la regalo porque a mi me viene de gusto. Una ves que la sal es vuestra porque yo os la he regalado nadie ha de hasser nada de si la usáis para esto o para lo otro o si alguien os da algún dinero por hasserle el favor… –feia un gest vague amb la mà al mencionar el donatiu dels diners.
El funcionari es mirava alternativament en Marquès-Cosidor i el company que restava mut al seu costat de mostrador, com esperant algun càlcul més precís o potser un senyal que tot anava bé. Tot d’una li semblava que el que havia de fer era apretar més al corruptor i treure més partit de la corruptela: cada sac era de trenta quilos, tres sacs a tants sous el quilo eren tants sous, dividit per vint serien tants sous que els podria col·locar fàcilment a un preu inferior a l’oficial. Però per a què deuria voler aquell home tanta sal? I si li exigís formar part del negoci? Segur que era un negoci profitós, aquella gent no sabien parlar però de fer diners sí que en sabien, rascaven fins i tot el fons del mar i es venien un nacre i un corall que no havien vist mai la llum del sol fins que el treien la gent aquella que ves a saber com diantre sabien que hi havia nacre i corall allà al fons…
-Bueno, entonses estamos de acuerdo, eh? -deia en Marquès.
I abans que el funcionari pogués dir ni si ni no, el company puntualitzava que no es tractava d’un “serdo” sino de molts “serdos”, per tant era un tracte de continuïtat o sigui de molta conveniència per a tothom, i mirava el funcionari quan deia tothom. Allà no hi havia ningú més en aquell moment, ara bé, el tothom era força autèntic perquè els altres patrons estaven conxorats.
–Però a mi quien me garantiza… -encara va dubtar el funcionari, no per falta de visió del negoci sinó per fer-se valdre una mica més.
-Teniu la meva paraula -va dir en Marquès-Cosidor allargant la mà per estrènyer efusivament la del funcionari. I ja està.
11/11/2021
Aquest matí he anat al registre de la propietat intel·lectual, he omplert els formularis, he signat el manuscrit, l’he lliurat, he pagat 13,10€ i la novel·la ja està registrada! Ara he d’esperar la primavera per veure-li la cara; no sé si tindré paciència.
09/11/2021
Aquest vespre he anat a escoltar la Corina Oproae, poeta i traductora, romanesa d’origen, catalana d’adopció. Ha estat convidada per l’Associació Gabriel Ferrater a presentar-nos els poetes de la seva terra i ho fet amb naturalitat, de forma senzilla, traspuant coneixement i sensibilitat i ens ha regalat el plaer de permetre’ns escoltar com de preciosa sona la seva seva llengua materna, més l’afegitó d’un català perfecte. Per aprendre bé una llengua cal conèixer la veu dels seus poetes, ens ha dit, i ella per aprendre la nostra es va fer traductora.
8/11/2021
M’esgarrifa sentir els disbarats lingüístics que es diuen als mitjans de comunicació, no em refereixo als entrevistats sinó als professionals, si ells parlen així de malament, què serà de nosaltres!
5/11/2021
A vegades, quan escric, em pregunto si posar o no posar una determinada paraula que penso que els lectors no coneixeran. Però dubto poc, ja he pres la determinació de posar totes les paraules que em vinguin a la testa i quadrin amb el text. Si en salvo alguna, benvinguda sigui!
28/10/2021
RESURRECCIÓ
N’hi ha de tota mena, de grops, alguns porten pluja molt necessària i altres porten tempestes més o menys fortes, tots es presenten sense permís, avisen amb poca antelació i sovint no fem cas dels senyals; ara bé, aquest últim, anomenat “pandèmia” ens ha devastat a tots (excepte els que ja eren molt rics abans de començar). En el meu cas, a sobre, ja em vaig posar malalta el 2018 i no he parat fins fa pocs mesos. No cal fer dramatismes, ja tinc molts anys i un dia o altre m’havia de passar alguna cosa d’aquestes, l’important és que sóc aquí, participant de la resurrecció col·lectiva i exercint de ressuscitada particular. No he agafat la covid-19 (que jo sàpiga), el que tenia era un paràsit, transmès per un mosquit, que em va anar minant fins a deixar-me sense esma. Però també he tingut àngels de la guarda que m’han cuidat fins més enllà de l’imaginable. Dóno les gràcies a la meva doctora Anna Rosa Nuviola, al personal de l’Hospital Clínic de Barcelona, als meus fills, germans, nebots, amics i amigues… Definitivament, no he estat sola.
I ara, un cop “ressuscitada”, torno a la brega: he fet una novel·la que sortirà aquesta primavera i un audiollibre que estic bregant per veure què en faig.
Això és tot, de moment.
17/05/2019:
Ahir vaig anar al Palau de Música Catalana a l’acte de cloenda del Festival de Poesia Internacional. Va ser preciós. Felictacions als poetes, als organitzadors, als presentadors (genial l’actuació de Camille Decourtye i Blaï Mateu de Baró d’Evel) però, sobre tot, felicitacions al públic que omplia a rebentar l’aforament, les aficions d’un poble diuen molt del tarannà de la seva gent. Visca la poesia!
24/09/2018:
Llegeixo que el Partido Popular ha denunciat el govern municipal de Cerdanyola per delicte d’odi perquè l’alcalde va llegir un poema de Martí Pol que acaba dient: via fora! que tot està per fer i tot és possible. Sort que no sóc alcalde d’enlloc ni surto als mitjans de comunicació perquè encara em prohibirien el llibre. Via fora! Més que mai!
06/05/2018:
Booktown, un turisme que estima els llibres i els pobles:
https://www.biblogtecarios.es/eliramirez/booktown-tipo-turismo-diferente/
http://www.radiolescala.cat/audio/18690-l-escala-vila-del-llibre-2019
http://www.canal10.cat/video/15941-l-escala-vila-del-llibre-2019
L’Escala, propera Vila del llibre.
01/05/2018:
Segons el diccionari català-valencià-balear de l’IEC, grop vol dir “nuvolada tempestuosa congriada sobtadament” però té altres accepcions com “nus de fusta” o “nus que uneix una llença amb l’altra, en el palangre”, per exemple; i després hi ha el sentit figurat: “dificultat grossa, tribulació; cast. tormenta”. El significat de la paraula grop té, doncs, dues vesants, tribulació i al mateix temps unió. M’agrada aquest mot que m’és proper per mariner i escalenc i per el que sugereix d’expectativa de canvi, després del grop ve la calma i l’aire és més nítid. Que en vinguin tants com calgui per fer més fort allò que ens uniex i més net l’aire que respirem!
27/04/2018:
A vegades els veig venir. Veig els blancalls damunt l’aigua, acostant-se ràpidament cap on jo sóc; estan darrere d’una ratlla sobre el mar, com feta amb regle, de tan recte i ben traçada; llavors m’afanyo a tancar finestres, porticons i persianes i m’enclaustro dins de casa a esperar que el grop passi. Però a vegades no veig ni els blancalls de les onades ni la ratlla sobre el mar avançant cap a casa i llavors el grop m’enxampa i quedo molla com un ànec. Tant si és de pluja com si és la sentència d’un jutje sense ànima.
9-07-2017:
Al Museu Etnològic del Monseny, La Gabella, Arbúcies
14-06-2017:
Ara a Terrassa, amb molta il·lusió d’anar a la llibreria La Temerària
L’u de juny cap a BCN!
23-04-2017-Sant Jordi:
- Al matí, esmorzar literari, Casa Solterra, Girona.
- De 13 a 14 hs. Signatures a la llibreria 22, Rambla de Girona
- De 16 a 17 hs. Llibreria Vitel·la, Platja de L’Escala.
- De 18 a 20 hs. Brau Edicions, Rambla de Figueres.
16-04-2017:
13-04-2017:
http://www.llibreriaelcucut.cat/berenar-literari
08-04-2017:
Via fora! ja circula, el dia 8, a partir de les 5 de la tarda, serà a la plaça dels Quatre Cantons de Sant Cugat.
23-03-2017:
S’han fet esperar, les paraules, hi ha un temps per cada cosa, també pel silenci i aquest ha estat creatiu, ha donat de sí un llibre, Via fora! El dia 4 d’abril el presentarem a Girona:
31-01-2016:
Després d’un silenci torno a piular, ho faré amb flors sobre la taula, tot seguit, espero, vindran les paraules…
Gràcies, grup de lectura de Darnius per aquest ram, que visquin les bones lectures i la bona companyia!
20-05-2015:
Conferència a l’Associació Cultural Sant Cugat:
FILLS AMB BITLLET DE TORNADA
La societat ha canviat en els últims vuitanta anys més que en els últims vuit segles. Això ens obliga a replantejar aspectes que semblaven inamovibles, com són la funció paterna i materna, si més no, respecte als límits de la relació entre pares i fills.
07-05-2015:
Tambakunda al sopar literari d’Òmnium cultural de Sant Cugat.
07-05-2015:
Tambakunda a l’Escola de català de sant Cugat del Vallès.
16-04-2015:
presentació amb música tradicional senegalesa a la llibreria La Ploma, especialitzada en Àfrica negra:
16-04-2015:
Bolón bató. A la llibreria La ploma, del carrer Sicília 332 de Barcelona, presentarem TAMBAKUNDA amb música tradicional del Senegal, gràcies al grup Afro Alamuta que cantaran i tocaran instruments com el bolón i altres.
03-04-2015:
El dijous, 3 d’abril, a Torroella de Montgrí, trobada d’autors, editors i lectors, amb llibres, bunyols i vi, com ha de ser!
#berenarcucut2015 http://t.co/lzcvjCajRH—
llibreria El Cucut (@ElCucutllibre) March 27, 2015
http://www.llibreriaelcucut.cat/berenar-literari
20-01-2015:
Acte de celebració dels 25 anys del Centre de Normalització Lingüística de Barcelona.
http://www.vilaweb.cat/noticia/4228174/20150121/centre-normalitzacio-linguistica-barcelona-tanca-celebracio-seus-25-anys.html
14-01-2015:
4a edició del projecte Conte per relleus a les escoles públiques de Castelló d’Empúries.
30-11-2014:
Lectura de textos literaris a la llibreria Vitel·la de L’Escala. Celebració del dia de les llibreries.
19-11-2014:
Presentació de la novel·la La sang és més dolça que la mel, de Josep Torrent, 1r premi Memorial Agustí Vehí, a les 19.00 al Cafè Auditori.
tot_tupper_nov14_high
15-11-2014:
Origen Tambakunda a Collbetó.
18-10-2014:
Inici del taller d’escriptura a la Fundació Pla de Palafrugell.
aula de lletres poster def.
05-10-2014:
Origen: Tambakunda amb el grup de lectura de La Tallada d’Empordà.
02-10-2014:
Origen: Tambakunda a la biblioteca Martí Rosselló de Premià de mar, en sessió oberta al públic.
http://bibliotecabmr.wix.com/bibliopremiademar#!agenda-dactivitats/c1vbw
11-06-2014: Projecte CONTE PER RELLEUS. Última trobada amb els nens i nenes de les escoles públiques de Castelló d’Empúries. A partir de la lectura acurada del text Samba bu n’daw, els alumnes de 4t de primària han creat una col·lecció de contes: L’amulet perdut, Jan bu n’daw i enguany Ocells viatgers. La més gran felicitació per ells i les seves mestres!
https://sites.google.com/a/xtec.cat/conte-per-relleus-12-13/
09-06-2014: Exposició oberta del 9 al 29 de juny INAUGURACIÓ: DIMARTS, 10 DE JUNY A ¼ de 9 de la tarda. A LA CATE. MINGO VENERO, fotògraf documental ens parlarà de: “ERRANTES POR UN SUEÑO” També assistirà a l’acte el Sr. Juan Antonio del Moral, Cònsol de Gàmbia a Barcelona. (Organitza: DIAFRAGMA i CALLE35) Hi haurà un vi de l’Empordà en acabar la presentació. NOTA: Es podran comprar còpies de les fotografies exposades. Els diners es destinaran a un projecte de “Bicicletes solidàries” per l’ONG “Santa Coloma amb Nokunda (Gàmbia)”.
07-06-2014: III BERENAR LITERARI A VILADEMAT. El grup de lectura de Vilademat organitza una festa de final de curs amb lectura i música, a les 7 de la tarda a la sala d’actes de l’ajuntament.
02-06-2014: A la sala Oriol Bohigues de l’Ateneu barcelonès, 19.30 h, presentació de Las siete cajas de Dory Sontheimer. El títol fa referència a les capses que l’autora va trobar en un altell, després de la mort dels seus pares, contenint tota la documentació i correspondència dels seus avis i demés familiars desapareguts durant l’holocaust de la segona guerra mundial.
27-05-2014: Ja tenim el trailer de Cartas adestiempo!
Actor: Miquel Gardella
Voz: Ricardo Salas
Estudi de grabació: AngelSoundStudio
Música: “The bandit” by Kevin Mc Leod
Realizació: Diego Cárcoba
18-05-2014: Lectura de poemes del llibre Camins de serp de Francesc Garriga, a les 13.00, davant de la llibreria Nollegiu del Poble nou, Barcelona.
11-05-2014: Presentació de Rèquiem per a contrabaix de Mercè Saurina, premi ciutat de Mollerussa, a la llibreria Vitel·la de L’Escala.
09-05-2014: Sopar literari amb Omnium Cultural a La Masia de Sant Cugat. http://www.omnium.cat/noticia/la-ix-nit-literaria-de-sant-cugat-del-valles-se-celebrara-divendres
05-05-2014: Comentarem El fil d’Ariadna amb el grup de lectura de l’associació Viladona, a Vilassar de mar. 04-05-2014: Concert amb Gospel viu al Teatre jardí de Figueres.
29-04-2014: Origen: Tambakunda a la Casa de Cultura de Sant Cugat, a les 12.00 amb els alumnes de l’Escola de català.
25-04-2014: Origen: Tambakunda a l’Institut Milà i Fontanals, Barcelona.
23-04-2014: Signatura de llibres a la plaça major de Torroella de Montgrí, a la parada de la llibreria El cucut.
17-04-2014: Berenar literari a la llibreria El Cucut de Torroella de Montgrí. Enhorabona i moltes gràcies a la Teresa i tot l’equip de la llibreria per organitzar una moguda tant gran, interessant i simpàtica a propòsit dels llibres! 12-04-2014: Taula d’escriptors a Sant Cugat del Vallès.
04-04-2014: Sopar literari Amics de la UNESCO Sant Adrià del Besòs El Senegal al descobert al sopar literari d’Unesco Sant Adrià
27-03-2014: Origen: Tambakunda a Can Trinxeria d’Olot, a les 19.00 http://www.olotcultura.cat/equipaments/museus-dolot/can-trincheria/
26-03-2014: Biblioteca gabriel Ferrater de Sant Cugat, “L’autor ens visita” amb els alumnes de 6è de primaria de l’escola Gerberd d’Orlheac parlarem de: El cosí de Cuba 22-
03-2014: Recital de poesia amb NUSOS NUS a El Catllar
20-03-2014: Origen: Tambakunda a la llibreria Santos-Ochoa, Barcelona 13-03-2014: Origen: Tambakunda a la biblioteca Can Rajoler de Parets del Vallès,
22-02-2014: Origen: Tambakunda al Museu d’Història de la Immigració de Catalunya, MHIC, en el cicle de conferències: Vides en Trànsit
20-02-2014: Origen: Tambakunda a Badia del Vallés-Dia Internacional de la Llengua Materna
12-02-2014: Origen: Tambakunda a Palafurgell, http://www.mediaq.es/cultura/libreria-mediterranea-palafrugell.html
05-02-2014: Tambakunda a Salt!
01-02-2014: Gospel viu cantem un repertori de espirituals negres a l’església del Pi de Barcelona per a Mans Unides:
15-01-2014: Conte per relleus a les escoles públiques de Castelló d’Empúries. https://www.youtube.com/watch?v=QwFs3d-6rds&feature=player_detailpage 19-12-2013:
14-12-2013: Vides en trànsit. Cartell Jornades.
13-12-2013: Les veus de Salt Commou sentir els poemes de la nostra terra en llengües forasteres. Preciosa iniciativa!
11-12-2013: V Trobada Gastronòmica del VxL de Badalona i Sant Adrià dimecres 11 de desembre de 2013 de 18 a 20 h Centre Cívic Can Cabanyes (Badalona (Rambla de Sant Joan, 59-77) Els aromes i savors d’arreu ens arriben pels de vivències i emocions. Per a en Samba l’olor del kenkeliba que el seu avi preparava els matins és encara ara un estímul, com el mafee, com el fondee de l’àvia… en tots els meus llibres hi ha receptes i referències al menjar. Si no mengem, morim, doncs, si pots ser, fruïm menjant!
25-11-2013: Presentació d’Origen: Tambakunda al Teatre Municipal de Roses, a les 19.30 http://www.cpnl.cat/agenda/7281/presentacio-del-llibre-origen-tambakunda-de-mariona-masferrer-a-roses
08-11-2013: Des de El fil d’Ariadna fins a Origen: Tambakunda passant pel laverint. Amb Josep Anton Soldevila i Felipe Sérvulo parlarem de la meva obra a través del grup El laberinto de Ariadna, a les 18.00 a l’Aula dels Escriptors de l’Ateneu barcelonès.
05-11-2013: Pallapupes són els pallassos d’hospital: http://pallapupas.org/ i Gospel viu som un cor de 90 cantaires units per la música i per un projecte solidari que ens empeny a assajar cada dimarts i a donar tota l’alegria de viure en cada concert. El dimarts, 5 de novembre, al Teatre Nacional cantarem per tots els nens malalts que es podrien beneficiar del prodigi dels Pallapupes si arribéssim a omplir! http://www.gospelviu.net/agenda-programacion-gospel
26-09-2013: Presentació del llibre de poemes del grup Nusos Nus a la sala Segarra de l’Ateneu barcelonès, a les 19.30, a càrrec de Laura López Granell. 20-09-2013: Presentació d’Origen Tambakunda a la Casa de la Solidaritat, carrer Vista Alegra 15, barri del Raval, Barcelona.
19-09-2013: Col·loqui sobre el llibre Origen: Tambakunda a la llibreria La Impossible, carrer Provença/Enric Granados, a les 19.00
14-09-2013: A la galeria Mas d’en Dorra de Fortià peresentarem Llum de Doha,obra de la pintora Mercè Sebastià http://www.masdendorra.com/ca/agenda/veure/67 http://www.mercesebastia.com/
13-09-2013: Presentació d’Origen: Tambakunda a la Setmana del llibre en català, av. Catedral, Barcelona, en els actes del Voluntariat per la Llengua, a les 19.45
07-09-2013: Poesia vora el mar. Recital de Nusos Nus al Medusa de L’Escala 14-08-2013: Recital de Nusos Nus a La Cerdanya
26-07-2013: Concert amb Gospel viu a Bellcaire d’Empordà
20-07-2013: En Samba entrevistat a La Xarxa ràdio: Maneres de viure » Blog Archive » La manera de viure d’en Samba a Barcelona set anys després d’arribar del Senegal
08-07-2013: Presentació ORIGEN: TAMBAKUNDA a La Central del Raval, carrer Elisabets 6, 08001 BCN, a les 19.00, amb en Josep Anton Soldevila, premi Octubre de poesia d’enguany i en Samba Gueye, el protagonista de la història. http://www.lacentral.com/web/librerias/RAVAL/#href
13-06-2o13: Recital a L’H-Original, carrer Ferlandina, BCN
08-06-2013: Nusos Nus al Cremat de Vic. ALLO? D’ALLO?
07-06-2013 Terrassa, masia Freixa: festa de comiat de les parelles lingüístiques i celebració del 10è aniversari, amb presentació d’Origen Tambakunda. El lloc no pot ser més bonic i dona gust veure tanta gent amb cara contenta, són adults, . En Samba apareix a última hora, està mort de cansament, ve directament de la feina, avui hi ha anat a la tarda per recuperar les hores que va perdre per poder estudiar, ja ha acabat els examens i ha tret un buit de nota mitja.
05-06-2013 A Castelló d’Empúries. A les 13.30 recullo en Samba a la sortida de la feina i mengem en el cotxe, 125 nens i nenes de 4t de primària ens esperen per l’acte de cloenda del projecte Conte per relleus. Quina meravella veure un públic amb els ulls brillant d’il·lusió! Se’n van a casa amb el llibre del que són autors, editat per l’ajuntament, i la sensació d’haver viscut “un dia molt important que recordaré tota la vida”, paraula d’alumne de 4t de primària!
03-06-2013 He anat al Palau de la música, homenatjaven Wagner i vaig sentir El vaixell fantasma, atrapada completament!
02-06-2013: “Orígen Tambakunda” – Televisió de Catalunya Hem sortit a TV3!
31-05-2013 Presentació a la LLibreria Vitel·la de L’Escala. La Núria Esponellà se’n fa càrrec i està esplèndida, porta el llibre ple de comentaris escrits a l’interior de les cobertes, jo respiro tranquil·la perquè veig que certament li ha agradat (sempre tinc por). Aquesta vegada som pocs, a fora fa un fred que pela i plou una mica, però a dins hi ha un ambient molt càlid.
29-05-2013 A al col·legi Santa Teresa de Lisieux, al barri de Les Corts de BCN, festa final de batxillerat, em demanen que faci “l’última lliçó” i els dic que no creguin res del que els diguin sobre el seu futur perquè el futur no el sap ningú, està per fer i són ells mateixos. Els dic que som companys de camí, que la vida és un camí i ens hem trobat en un final d’etapa per celebrar, xalar, agafar forces i refer la motxilla per l’etapa següent, els parlo d’aquesta motxilla, la meva, i de com fer lleuger el que era un pes mort, canviant el punt de vista, i els dic sobretot que no tinguin por, són forts, molt forts i tenen un cervell que no els cap a dins del crani, la por és només un fantasma, ni hi ha res a la vida real que sigui insuperable, els explico el mite del maam senegalès i els animo a confiar en ells mateixos.
29-05-2013: Presentem ORIGEN: TAMBAKUNDA a Sant Cugat
Mariona Masferrer presenta Tambakunda
25052013
El proper dilluns 27 de maig, l’escriptora de novel·la juvenil afincada a Valldoreix, Mariona Masferrer, presenta el seu llibre Origen: Tambakunda a la Casa de Cultura a les 20h del vespre. Origen: Tambakunda és un llibre molt especial. Hi trobareu la història d’en Samba Gueye, la parella lingüística de l’autora. En Samba va néixer al Senegal, però les circumstàncies i el seu caràcter l’han fet anar sempre un pas més enllà. De fet, ell mateix va ser qui, en una aula de català va dir: “Mariona, jo vull que escriguis la meva història”. I així fou com va començar una nova aventura: la d’explicar els fets, les situacions i les històries que el van fer marxar lluny de casa i superar situacions de tota mena. Un bon llibre que ens fa més proper el continent africà i ens permet posar rostre de la immigració. L’acte, organitzat pel Consorci de Normalització Linguïstica, comptarà amb Marisa Salgado, Samba Gueye i Mariona Masferrer. No us ho perdeu!
Matí de diumenge a casa meva. Érem nou més un, la Mariona Casanovas, que ens ha ensenyat a tenir consciència del nostre cos, la nostra respiració i la nostra veu, ens ha demanat que li “expliquèssim” poemes i ens ha dit que els regaléssim a través d’aquest cos, aquest aire i aquesta veu que tenim tan arraconats. Ha estat un magnífic matí de diumenge, gràcies Mariona, gràcies companys! 18-05-2013: A cantar a Torelló amb Gospel viu! 16-05-2013: A la biblioteca Trinitat Vella, carrer Galícia 16, BCN, presentació de les noves parelles lingüístiques de la Plataforma per la llengua.
15-05-2013: A la llibreira Laie, carrer Pau Claris 85, BCN, en Josep Anton Soldevila presenta seu poemari El mur de Plank, premi Vicent Andrés Estellés
12-05-2013: A la Filmoteca de Catalunya, L’Opera dels tres rals/Die Dreigroshenoper, película de 1928, basada en una obra de Brecht. Total actualitat. Què bona! http://www.filmoteca.cat/web/programacio/cicles/la-cinefilia-despriu/die-dreigroschenoper
11-05-2013: A La casa de los cuentos, carrer Ramón y Cajal 35, Gràcia, BCN, la Monika Klose i en Jordi Vilà ens han regalat el seu talent narratiu, una delícia. Sessió de somnis_ casa de los Cuentos
Te felicito pro el esfuerzo de compartir con todos tus sentimientos y tu vida a través d eun blog. Creo que es tener mucho valor, pero que ayuda mucho a sacar y comprender todo aquell oque nos pasa.
Estoy leyendo un libro de David Grossman, un autor israelí, traducido por Ana Bejarano, vecina de Sant Qgat yse titula “La vida entera” ,que yo diría “toda una vida”
Ycon tus apuntes en los distintos aprtados del blog compruebo que todas las vidas son unica y son dignas de cotar, pues ayudan a otros a comprender mucho. ayer conocí a un encantandor senegalés, que tomo el autobus de línea que va al estación y me acordé de tí, allí estás. Y me acordé de mi, en un amerrizaje forzoso hace 52 años en las costa sde Dakar. Todo oscuro , mucho f´rio , mucho miedo pero sentía por encima de todo la protección de mis padres!. curioso.
feliz estancía y mejor creatividad. Tu novela será preciosa, estoy segura.
Dalia
Em resulta molt curios escriuret en catalá , sobre tot a tú , que ets, tota una escritora, no soc de lletres . Soc artesana, i per aixó i també perque respecto molt aquesta llengua m´estimo mes escriuret en castellá si tu m.ho permets. Allá voy ,,,,, Realmente Mariona, no te había descubierto, hasta el día que juntas hablamos un rato en la plaza , tu arrancaste unos cuantos hierbajos secos , recordando que habías tenido jardín y yo , no tan ecológica , solo tres flores para impregnarlas de pastas y dibujarlas.
Me ha encantado todo lo que he leido , realmente me ha gustado muchísimo , y también que hayas dejado de ser psicoanalista, porque de esta manera , puedes ser menos técnica y volver a ser mas humana , mas de carne y hueso . Por lo poco que he leido hasta ahora creo que tu libro será muy interesante , pero realmente me ha llamado la atención , cuando hablas de barrizales , de oscuridad, de pobreza y limpieza, de elegancia, y dignidad dentro de la pobreza . Todo esto lo vi y lo viví en mi país de origen , la raza negra , tiene un estigma , y un orgullo profundo en si misma, muy pero muy colorido y querido, un ritmo candente , fuerte orgulloso, una musculatura y una piel que para quien lo quiera ver te hacen recordar que son tremendamente guapos y guapas , con una fuerza increiblemente bella , podría seguir ,,,,, pero me suena el timbre ,,,, espero que esto te llegue , no estoy muy acostumbrada a escribir en los blogs. Martha ( l´Escala – 24.8.2010 ) un abrazo y buna escritura, Mariona.
No debemo olvidar que todos somos iguales debajo de la piel. ,,,,,,,,,,,,,,,,,